Szilikon ujjprotézis és egyéb protézisek használata

A szilikon ujjprotézis és egyéb protézisek használata egyszerű, de most megosztunk egy-két hasznos praktikát a felhelyezéssel, eltávolítással és tisztítással kapcsolatban.

Minden szilikon protézis ideiglenesen rögzített pótlás. Minden nap újra fel kell helyezni és nap végén levenni őket. A szilikon protéziseket nem szabad alvás közben viselni, főleg azokat nem, amelyek vákuummal csatlakoznak a csonkhoz, (ujjprotézis, kézprotézis, lábfejprotézis) mert a vákuum az éjszakai regenerálódás során zavarhatja a vérkeringést az érintett testrészben.

Szilikon ujjprotézis - Használata

A vákuumos szilikon protézisek belső részét minden használat előtt, gyorsan felszívódó, vizes alapú (nem zsíros) testápolóval kell bekenni, és a csonkra illeszteni. A krém segítségével a szilikon protézis könnyeben csúszik, felhelyezése ezáltal kíméletes. A krém felszívódása segíti a vákuum kialakulását, így a protézis használat végéig a helyén tud maradni.

Szilikon ujjprotézis - Leszedés

A szilikon protéziseket minden este le kell venni. Alváshoz semmiképpen ne viseljen szilikon protézist. A vákuummal rögzített szilikon protézisek levételének legegyszerűbb és legkíméletesebb módja, hogy a szilikon protézisek szélét enyhén megcsípjük, ezzel levegőt engedünk a protézis alá. Ha a vákuumot megszüntettük, a protézist finoman el tudjuk távolítani a csonkról. Ezzel a technikával elkerülhetjük, hogy a protézisek a túlzott igénybevételnek köszönhetően gyorsabban kopjanak, sérüljenek, elszakadjanak.

Szilikon ujjprotézis - Mosása

Az eltávolított protézist minden használat után meg kell tisztítani a lerakodott zsíroktól, mert a protézisben felgyülemlett szennyeződések irritációt okozhatnak a bőrnek a következő használat során. A szilikon protézisek tisztítását, akár egy kézmosást minden esetben langyos, szappanos vízzel végezzük el. Hagyjuk magától megszáradni, ne dörzsöljük, nehogy sérülés keletkezzen rajta.

A nem vákuumos szilikon protézisek (orrprotézis, fülprotézis, összetett szemprotézis) használata abban tér el vákuumos protézisek használatától, hogy a pótlás egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett hipoallergén bőr ragasztó segítségével rögzül. Ezekben az esetekben a korábban említett krém helyett a protézisragasztót kell felvinni a protézis azon felületeire, ahol a pótlás a testtel érintkezik. A protézis eltávolítását langyos vízbe mártott fültisztító pálcikával tudjuk elvégezni úgy, hogy egy kis felületen eltávolítjuk a bőrünkről a protézist, majd a pálcikával kis vizet juttatunk alá, ezzel segítve a ragasztó kötésének bomlását, majd apránként víz segítségével eltávolítjuk a protézist. A ragasztott protéziseket minden esetben nagyon gondosan meg kell tisztítani, mert a lerakódott ragasztó rövid időn belül meggátolhatja azok tökéletes illeszkedését.

Szilikon ujjprotézis használata -Tisztítás

Minden szilikon protézist érdemes időnként isopropil alkoholba, vagy gyógyszertári alkoholba mártott fültisztító pálcikával teljesen zsírtalanítani, ezzel növelhetjük a pótlások élettartamát.



A szilikon protézisekben nem tesznek kárt a gyengébb vegyszerek, mint mosogatószer, mosószer, tisztálkodószerek, szappanok, aceton mentes körömlakk lemosó.



A szilikon protézisekben visszafordíthatatlan károkat okoznak az erős vegyszerek és oldószerek, mint aceton, benzin, hypo… felületüket megfogja a nikotin, az erősen színező dolgok pl. tinta, cékla, festékek… Magas hő és tartós uv sugárzás a szilikon elszíneződéshez vezet.
A szilikon ujjprotézisek körmei akrilból készülnek. (Technológiai leírást itt talál.) Ezekre a körmökre körömlakkot, gel lakkot, műkörmöt lehet építeni, de a lakkot csak aceton mentes körömlakk lemosóval, az egyéb köröm megerősítéseket csak csiszolva szabad eltávolítani.
Sajnos a szilikon protézisek nem képesek a gyógyulásra, ezért minden erős súrlódás, vágás, szakadás végleges, és az eszköz idő előtti elhasználódásához vezet. Erős súrlódással járó munkákhoz érdemes védőkesztyűt (cérna-, gumikesztyűt) használni.