Szilikon protézis – Szilikon tok

Szilikon protézis előtt - Szilikon tok

Amputáció után – Szilikon protézis készítés előtt

Amputáció után rengeteg kérdés merül fel az emberben…. hogyan tovább? Az egyik lehetőség a szilikon protézis.

A szilikon protézis készítés első fázisa, az úgy nevezet szilikon tok, mely a végleges ujjprotézis előtti, az amputáció utáni időszakban kínál megoldást a csonk védelmére, ezáltal gyorsítja a gyógyulást. Ez a termék az ujjprotézis készítésekor érhető el kizárólag. De mi is ez pontosan?


Mi történik amputáció után?

Az amputációs beavatkozás után a csonk gyógyulásnak indul. Először a varr zsugorodik, majd leesik. A hegesedett bőrfelszín egyre puhábbá válik. A műtét után keletkezett ödéma szép lassan felszívódik. A felszívódási folyamatot hívatott felgyorsítani az ellátásunk alapját képező szilikon tok.

Szilikon protézis előtt - a csonk gyógyulása

Mi az a szilikon tok?

Szilikon tok - Szilikon ujjprotézis előtt

A szilikon tok a végleges szilikon protézis előtt, az amputáció után készülő segédeszköz, melynek több funkciója is van. Segíti a csonk gyógyulását, és formálja azt, gyorsítja az ödéma felszívódását, védi a friss, traumát szenvedett testrészt. Mivel védi a csonkot, ezért a sérült testrész mozgását kevésbé korlátozzuk, hamarabb vissza tudja nyerni eredeti funkcióját. A gyógyulási folyamat során 2-3 egyre kisebb méretű tokot biztosítunk. A végleges szilikon protézis az utolsó tok mérete alapján készül el, ez biztosítja a protézis a tökéletes illeszkedését.

Hogyan kezdődik az ellátás?

Az ellátás minden esetben a varr természetes leesése után kezdődhet el.

Első lépésként lenyomatot veszünk mind a sérült testrészről, mind az ellen oldali épen maradt párjáról. A minta alapján készítjük el a csonkra tökéletesen illeszkedő szilikon tokot, amelyet vákuummal csatlakoztatunk. A vákuum enyhe nyomást gyakorol a csonkra, segítve az ödéma felszívódását. A csonk mérete 1-2 héten belül olyan jelentős mértékben csökken, hogy rendszerint egy újabb, kisebb méretű szilikon tokot kell készítenünk. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a csonk el nem nyeri végleges méretét és formáját.
Általános esetben 2-3 egyre kisebb méretű próba tok készítése indokolt, mielőtt elkezdjük a végleges szilikon protézis gyártását. (Az ujj és kéz pótlásokat a NEAK 98%-ban támogatja. Ennek menete itt található: igénylés vényre) Az általunk készített tok, folyamatos védelmet nyújt a környezeti, és fizikai hatásokkal (hideg, ütés, stb.) szemben a sokszor rendkívül érzékeny csonknak.